Veel mensen zijn niet voorbereid op een ramp. Ze hebben geen plan voor zichzelf of de rest van de familie, laat staan voor hun huisdieren.
Kan jij jezelf redden als bijvoorbeeld langdurig de stroom uitvalt? Dit betekent dat je niet kunt bellen of internetten, de verwarming, koelkast, airco en het licht uitvallen, automatische deuren en liften niet werken en je niet kunt pinnen. Na ongeveer 4 uur komt er geen water meer uit de kraan. Hopelijk ben je hierop voorbereid en heb je de noodzakelijke voorraden voor mens én dier in huis. Denk vooral ook na over de gevolgen voor dieren die afhankelijk zijn van stroom, bijvoorbeeld dieren in een terrarium of aquarium.
Maar wat als je je huis moet verlaten? Een woning- of flatbrand, giftige wolk, overstroming of natuurbrand; deze crises komen allemaal voor in Nederland en vereisen dat mensen moeten evacueren. Bij een woningbrand moet je direct weg, bij een ander soort ramp is vaak iets meer tijd om wat spullen te pakken. Heb jij een tas klaar staan wanneer je snel moet vertrekken?
Bereid je voor. We geven je graag wat tips:
Maak een Plan
Voorraden
Het lijkt zo onwaarschijnlijk dat het jou overkomt, maar de kans op rampen is helaas toegenomen. Zo zorgt klimaatverandering voor meer extreem weer en natuurrampen. Hierdoor komen ook meer stroomstoringen voor. Het is goed om een noodpakket klaar te hebben liggen. Waarschijnlijk heb je veel al in huis. Op de website van denkvooruit of die van jouw veiligheidsregio vind je wat je nodig hebt om een noodpakket samen te stellen. Denk vooral ook aan je dier! Ook daarvoor geldt dat je voldoende voedsel, water en eventuele medicijnen op voorraad moet hebben.
Zet twee keer per jaar in de agenda dat je de voorraad controleert om de volledigheid, aantallen en houdbaarheid te checken en je spullen op tijd kunt vervangen en aanvullen.
Opvangplek
Regel een opvangplek in je eigen netwerk. Stel dat je moet evacueren, naar welke familie of vrienden kan je gaan met je dieren? Regel dit van tevoren met hen. Opvanglocaties voor mensen laten vaak geen dieren toe. Er zijn erg weinig andere plekken zoals hotels of vakantiehuisjes waar je je dier mee naar toe kunt nemen. Dierenopvangcentra willen graag helpen maar hebben helaas nauwelijks plek, dus ga hier niet vanuit maar regel het zelf. Zorg dat je de telefoonnummers, adressen en routes hebt en deze niet alleen in je telefoon hebt opgeslagen, zodat in geval van stroom- en internetuitval je deze informatie paraat hebt.
Vaccinaties
Zorg dat je dier goed gevaccineerd is en stop (een kopie van) het vaccinatieboekje in je noodpakket. Als je bij een evacuatie niet kunt bewijzen dat jouw dier gevaccineerd is, kan het dier geweigerd worden en in quarantaine worden geplaatst, zeker als het gaat om bv. rabiës.
Identificatie
Zorg dat je dier geïdentificeerd kan worden, het liefst door middel van een chip. De meeste dieren kunnen gechipt worden; voor sommige diersoorten is het al verplicht. Juist ook de registratie moet daarbij kloppen. Staat je dier op jouw naam en op het juiste adres ingeschreven? Kloppen de telefoonnummers en emailadressen? Plak een sticker op je raam of voordeur waarop staat welke huisdieren je hebt en hoeveel. Deze stickers zijn bij verschillende dierenhulporganisaties verkrijgbaar.
Vervoer
Denk na over hoe je je dier kan vervoeren en wie je kan helpen. Bereid je kat voor op de reismand.
Bereid je kat voor op de reismand
- Zet de mand in een kamer waar je kat veel verblijft en niet op zolder of in de schuur. Gebruik de reismand als één van de plekjes waar je kat standaard in kan liggen.
- Haal de bovenkant eraf als dit kan. Zet deze er pas weer op als de kat gewend is aan de mand. Bij een mand met een zijdeurtje kan je er een dekentje of handdoek overheen leggen zodat de mand minder herkenbaar is. Haal het deurtje in eerste instantie weg.
- Leg er een favoriet dekentje of iets anders zachts in waar de kat fijn op kan liggen.
- Leg er favoriet speelgoed in. Speel rondom de mand.
- Geef eten in de buurt van de mand en geleidelijk aan in de mand.
- Leg favoriete snacks in de mand.
- Wanneer de kat in de mand durft, doe dan af en toe het deurtje dicht. Geef de kat een beloning als de kat rustig blijft. Bouw dit rustig op. Doe het deurtje steeds wat langer dicht.
- Wanneer de kat in de reismand blijft liggen til de mand dan op en ga er mee in huis lopen. De eerste keren zonder deurtje of deksel, zodat de kat weg kan wanneer het te spannend is.
Maak een evacuatiepakket
De meeste mensen maken pas een evacuatiepakket wanneer ze geraakt zijn door een ramp. We zijn niet voorbereid en willen er het liefst niet aan denken. Een tas klaarzetten is eigenlijk een kleine moeite.
Zet een tas klaar met een evacuatiepakket voor jezelf, je familie én je dieren. Zet in je agenda om dit 2x per jaar te controleren en aan te vullen.
Inhoud evacuatiepakket
Voor dieren moet je aan denken aan:
Algemeen
- Drinkwater en drinkbakje
- Eten en etensbakje
- Eventuele medicatie
- (Kopie van) Dierenpaspoort
- (Kopie van) Dierenvaccinatieboekje
- Foto(‘s) van jezelf met je huisdier(-en) – ter identificatie bij vermissing
- Deken of knuffel met vertrouwde geur
- (Kauw-)speeltjes
Afhankelijk van diersoort
- Vervoerskooitje/-mandje
- Halsband en lijn
- Eventuele muilkorf
- Poepzakjes voor honden
- Kattenbak en -vulling
- Vogelkooizand
- Zaagsel voor knaagdieren
- Schoonmaakdoekjes voor ongelukjes