Minister van justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius bezocht vanochtend de Dierenambulance Amsterdam en ging in gesprek met dierenhulporganisaties en veiligheidsregio’s over de hulp aan dieren bij crises en rampen.
Tijdens een kijkje in een ambulance en een bezoek aan de meldkamer kreeg de minister uitleg over het werk van de Dierenambulance, bijvoorbeeld hoe ze dieren helpen evacueren bij grote branden. Daarnaast ging het gesprek over de unieke samenwerking met de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en hoe dit als voorbeeld kan dienen voor andere regio’s in Nederland.
De Dierenambulance Amsterdam is de enige dierenhulporganisatie in Nederland die officieel is geïntegreerd in een Veiligheidsregio. Ze vervult een coördinerende rol in de regio naar andere hulporganisaties zoals lokale dierenopvangen. Eelco Miedema, Operationeel Manager, geeft aan: “Er is een apart crisisteam dat 24/7 opgeroepen kan worden en we oefenen regelmatig met crisispartners. De samenwerking wordt na incidenten geëvalueerd en dan waar nodig aangepast.” Dit model is een goed voorbeeld voor het opzetten van samenwerking in andere veiligheidsregio’s. Hiervoor worden pilots gestart in Rotterdam-Rijnmond en Groningen.
In 2022 deed de minister de toezegging dat hulp aan dieren een vast onderdeel moet worden in de bestaande crisisdraaiboeken. Dierenhulporganisaties IFAW (International Fund for Animal Welfare), de Dierenbescherming en de Dierencoalitie (mede namens DierenLot en de NFDO) gingen hierover in gesprek met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Op dit moment wordt een gezamenlijk projectvoorstel uitgewerkt.
Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW, is blij met het bezoek van de minister. “Dit geeft het signaal af dat het echt belangrijk is om dieren op te nemen in de crisisstructuur en dat ze het werk van de dierenhulporganisaties waardeert.”
“We zien elke keer bij rampen dat mensen niet willen evacueren als er niets voor hun dier geregeld is. Voor de huisdieren die meekwamen met Oekraïense vluchtelingen was niets geregeld. Daarvoor hebben dierenhulporganisaties de handen ineengeslagen en een eigen structuur opgezet,” voegt Zwiers toe. Ze hoopt dat alle veiligheidsregio’s gaan samenwerken met dierenhulporganisaties. “Het gaat hierbij niet alleen om het redden tijdens een ramp, maar ook om na te denken over preventie zodat dierhouderijen geëvacueerd kunnen worden of wilde dieren op tijd kunnen vluchten.”