Dierenhulp bij rampen
Bij een crisis of ramp worden niet alleen mensen maar ook dieren geraakt en hier komt gelukkig steeds meer aandacht voor. We verzamelen informatie hoe dieren worden getroffen en hoe dierenhulpverlening verloopt. Dit geeft ons de nodige kennis over hoe dieren zich gedragen bij rampen en over de impact op dierenwelzijn. Hiermee kunnen we beter bepalen wat we voor dieren kunnen doen.
Hoogwater winter 2023/2024
Storm, veel regen en smeltwater uit de Alpen zorgden voor hoogwater deze winter. Dieren kwamen hierdoor in de problemen.
Utrechts landschap sloot natuurgebieden af voor mensen, niet alleen voor hun eigen veiligheid maar ook om de dieren de nodige rust te geven. Door het hoge water zijn er nog maar een paar veilige hoger gelegen plekken waar ze kunnen verblijven. Wandelaars kunnen de dieren dan zo laten schrikken dat ze alsnog het water ingaan en verdrinken.
Bij het hoge water is er extra aandacht voor bevers en controleren beverpatrouilles de dijken. Hun holen en burchten kunnen vollopen waardoor ze op zoek gaan naar een nieuwe droge plek, met het risico dat ze in een dijk gaan graven. Om dit te voorkomen en te zorgen voor meer veilige plekken voor bevers worden er vlotten gemaakt waar ze op kunnen schuilen. In 2024 wordt het eerste prototype getest.
Veel mensen maakten zich zorgen over een Galloway die vastzat op een schiereiland in de Maas. Er waren meerdere pogingen nodig om het dier te redden.
Een oplettende fietser belde de brandweer in Deventer voor dieren die vastzaten op een kleine landtong bij een spoorbrug. Twee hazen en een egel werden gered.
Vuurwerkramp Enschede mei 2000
Op 13 mei 2000 ontplofte een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Er vielen 23 doden, 950 mensen raakten gewond, veel huizen werden verwoest of beschadigd en 1250 mensen raakten dakloos. Ook veel dieren werden getroffen.
Lees hieronder twee verschillende impressies van dierenhulpverleners over de dierenhulp bij de vuurwerkramp in Enschede.
Evacuatie Rivierenland januari 1995
Eind januari 1995 werden meer dan 250.000 mensen die langs de Nederlandse rivieren woonden geëvacueerd. Door langdurige zware regenval steeg het water tot gevaarlijke hoogte en dreigden dijken te overstromen. Ook de evacuatie van dieren was een enorme operatie. Hierover is echter weinig informatie terug te vinden. Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel zat midden in het getroffen gebied en coördineerde de evacuatie en opvang van huisdieren die niet meekonden met hun eigenaar. De nieuwsbrief waarin ze achteraf verslag doen van de hele operatie mogen we hier delen.
Nieuwsbrief Stichting Dierenhulp evacuatie Rivierenland 1995